İsviçre’ Den Gelen Gravyer Peyniri

İsviçre’ Den Gelen Gravyer Peyniri

Gravyer peynirinin memleketi, İsviçre'nin Gravyer kasabasından adını alan İsviçre'dir. Günümüzde birçok farklı ülkede bazı şehirlerde üretilmektedir. Kars-Gravyer peyniri ve Ardahan Gravyer peyniri Türkiye'de oldukça ünlüdür ve Hollanda Gravyer peyniri, Gravyer peynirinin üretim alanlarından biridir.

Olgunlaşma süreci 5 ay ile 1 yıl arasında değişmekte olup, tadı sertliğinden yaşı anlaşılabilmektedir. İsviçre Gravyer peyniri, Dünya Peynir Şampiyonası'nı dört kez kazanan ve lezzetini kanıtlayan dünyadaki tek peynirdir. Bu peynir türü ülkemizde Kars'ta üretilmekte ve diğer peynirlerden tamamen farklı bir geçmişe sahip olması nedeniyle büyük ilgi görmektedir.

Kars Gravyeri

Gravyer, delikli değil; emmental, delikli, ancak daha az tuz içerdiğinden daha tatlı; Gravyer tuzludur. İsviçre'de peyniri doğrudan 17 dereceye kadar ısıtılmış bir odaya koyarlar. Burada 6 ay bekledikten sonra sıcaklığı 10 dereceye, 15 aya ve nihayet 4 dereceye indirdiler ve bir iki ay daha bıraktılar. Bu nedenle kökeni İsviçre peynirine dayansa da Kars Gravyer peyniri İsviçre peynirinden farklı bir tarza sahiptir ve Kars Gravyer peyniri olarak adlandırılır. Kars, 1878'den 1918'e kadar Rus hükümeti tarafından işgal edilmiş olmasına rağmen, Ruslar birçok Avrupalı ​​girişimciyi Kars'a davet etti. Davet edilen İsviçreli David Moser, bölgenin İsviçre Gravyer peynirinin üretim koşullarına çok uygun olduğunu görerek kendi zavodunu kurdu. Daha sonra Kars ve Ardahan'da Rusya'da zavot adı verilen peynir fabrikaları kuruldu. 1918'de Rus egemenliği sona erdiğinde, David Moser süt ürünlerini Almanya'daki Alexander Caesar' a sattı ve bölgeyi tamamen terk etti.

Böylece Gravyer peynirinin Kars Gravyer peynirine dönüşümü başlamış oldu. Kars Gravyer peyniri delikli Gravyer peyniri ve delikli tatlı Emmental peynirinin melezidir. Yayla özellikleri ve eşsiz bitki örtüsü nedeniyle Almanlar ilk mandıralarını Boğatepe köyünde kuruyor. 2700 metre yükseklikte "Alp Sütü" etiketini karşılar ve kaliteli peynirin olmazsa olmazıdır. Köyün bir kısmı süt, diğer kısmı peynir üretiyor. Bu da lezzetli olmasının bir başka nedenidir. Sağılan sütün değerini ve gazını korumak için en geç 1 saat içinde süt fabrikasına gönderilecek ve peynir yapım süreci başlayacaktır. Hayvanların çiçek yemesi ve Gravyer peyniri için uygun yağ oranını sağlaması da lezzetli olmasının nedeni olarak kabul edilir.

Kars Gravyeri Nasıl Yapılır

Çünkü peynir üretimi zordur ve çeşitli özelliklere sahiptir. Peynirin Gravyer özelliklerini etkin bir şekilde taşıyabilmesi nedeniyle üretiminin her aşaması çok önemlidir. Ünlü Kars Boğatepe Gravyer peyniri 1 Mayıs - 1 Ağustos tarihleri ​​arasında üretilir. Bu dönemde çiçekler açarken hayvanlar çiçeklerle beslenir. Peynirin hoş kokusunun nedeni budur. Gravyer peyniri için kullanılan süt, deniz seviyesinden en az 1800 metre yükseklikte elde edilen süttür. O yükseklikte hava serin. Bu aynı zamanda gerekli bir peynir kalitesidir. Boğatepe' de yaşayan ineklerin sütündeki yağ oranı ve kuru madde, Gravyer peyniri üretimi için çok uygundur. Süt sağılır, en geç 1 saat içerisinde süt ürününe ulaşır ve 35 derecede fermente olur. Sütü fermente etme işlemine sütü uykuya koymak denir ve tahta kılıçla uyandırma işlemi yapılır. Ahşap yerine metal tercih edilirse peynirin kıvamı bozulur ve yoğurt gibi olur. Bu nedenle ahşap kullanılır. Tahta bir kılıçla uyandırılan peynir, kaşıkla şeritler halinde çekilir. Bazı peynirler diğerlerinden daha büyük kesilir. Bu peynirde delikler oluşturacaktır. Küçük parçalar tamamen ezildikten sonra, kazandaki partiküllerin içindeki suyu silkelemek için ısıtılır. 40 – 45 dakikada pişer ve olgunlaşır. Pişmiş peyniri beze koyun ve suyunu iyice çıkarın. Su tamamen kuruyana kadar tamamen boşalmasını sağlamak için bezi 5-6 kez değiştirin. Peynir ilk işlemde 8-10 saat, ikinci işlemde 10-12 saat kalıpta bırakılır.

Belirli bir testte muhafaza edilen peynir, testi geçerse gözlem odasına alınır, 24 saat saklanır ve ardından tuzla hazırlanmış tuz havuzuna atılır. Havuzdaki tuz, bu alandaki tuzun bitki mineralleri ile uyumlu olması nedeniyle Kağızman bölgesinden getirilmiştir. Bu nedenle peynirde daha güçlü bir aroma elde edilir. Peynirin bekleme süresi, nerede satıldığına veya yeme alışkanlıklarına bağlı olarak 6 ila 10 gün arasındadır. Tuz sevmeyenler genellikle 6 gün boyunca Gravyeri saklamayı tercih ederler, tuzu sevenler ise genellikle 10 gün boyunca saklamayı yeğlerler. Şarapla birlikte bir peynir tabağına yerleştirilen gravyer peynirinin bekleme süresi 8 gündür. Tuz havuzundan alınan peynir saunaya götürülür. Peynir her gün kendi etrafında döner ve 21-30 gün boyunca yaklaşık 28-30 derecelik bir sıcaklıkta tahta bir rafa yerleştirilir. Bu süreçte terleme, dengeleme ve havalandırma işlemi gerçekleştirilir. Ardından peyniri buzdolabına kaldırılır. Peynir 120 gün buzdolabında saklanır. Peynirin toplam 150 gün geçireceği binaların %80'i yeraltında olmalıdır. Bu, doğal olarak nemli bir ortam yaratır. Toprak nemi ve peynir o kadar iyi birleşir ki peynir çok yavaş kurur. Modern üretim tesislerinde üretilen peynirlerin aksine bu doğal yöntem sayesinde standartlara uygun ve doğayla uyumlu lezzetli peynirler elde edilebilmektedir. Doğal olarak işlenmiş peynir her zaman daha lezzetlidir.

Gravyer Peyniri Nasıl Tüketilir

Gravyer peynir çeşidi lezzetli ve kaliteli bir peynirdir. Bu peynirin üretim süreci çok uzun ve zahmetlidir ve özellikle yüksek besin değeri nedeniyle vejetaryenler tarafından sıklıkla tercih edilir. Gravyer peynirini benzersiz kılan özelliklerinden biri de 1-2 dilimde protein içeriğinin aynı olması, protein ve kalsiyumun ise yarım kilo etten elde edilebilmesidir. Sporcular için yüksek protein deposu olsa da diyet yapan ve farklı tatlar arayan kişiler için de oldukça faydalı bir seçenek. Gravyer peynirinin pek çok faydası ile vücudunuza çok değerli bir besin maddesi katmış olursunuz. Elbette diyet yapanlar için ne kadar yediğinize dikkat etmek önemlidir. Yağ ve protein içerdiği unutulmamalıdır.

Yeterince yemek kesinlikle çok fayda sağlayacaktır, ancak çok fazla yemekten kaynaklanan yağlanma olasılığını da göz önünde bulundurmalısınız. Herhangi bir kalp hastalığınız varsa veya diyet yaparken yemek yemeyi düşünüyorsanız, doktorunuza veya diyetisyeninize danışarak gerekli tavsiyeler karşılığında isteğinize göre Gravyer peynirinizi tüketebilir, bu Eşsiz lezzetin tadını çıkarabilirsiniz. Gravyer peynirinin bu uzun üretim aşamaları ve tüketilmesinin uzun sürmesi onu eşsiz kılmaktadır. Bu nedenle kaliteli Gravyer bulmak zor.

İsviçre Gravyer Peyniri Nasıl Saklanır?

Gravyer peynirini dondurucuda veya derin dondurucuda saklamamalısınız. Aksi takdirde, tüm özelliklerini kaybeder. Bu sırada Gravyer peynirinin Gravyer peynirinin saklama koşulları çok dikkatlidir. Ortalama sıcaklığı 5-10 derece civarında olan serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Mümkünse hafif nemli bir ortamda muhafaza edin. Karanlık ortam da çok önemlidir. Bu koşullar dikkate alınırsa, bir depo veya kiler peynir depolamak için iyi bir ortam olabilir. Ancak evinizde böyle bir ortam yoksa ve sadece buzdolabında saklanabiliyorsa bu iş için en uygun yer taze saklama odası olacaktır. Bundan sonra kesinlikle dikkat etmeniz gereken şey ise peynirinizin tamamen açığa çıkmasına asla izin vermemenizdir. Nefes alabilir, ancak tamamen maruz kalırsa kısa sürede kurur ve çatlar. Kuru ve çatlamış Gravyer peyniri lezzetini ve görsel efektlerini kaybeder. Gravyer peynirinizi örtmek için bir dondurucu poşet seçebilirsiniz. Önce bir havluya sarabilir, ardından ıslanmaması için buzdolabı poşetine bağlayabilirsiniz. Peynirin kendine has tat ve kokusunu kaybetmemesi için sudan uzak tutunuz, özelliğini kaybetmemesi için yediğiniz miktarda kesip dilimleyiniz. Küflü, peynirinizin bozulduğu anlamına gelmez. Aksine, küflü tabaka peynirin iç yapısını korur. Açıldıktan sonra 6 ay içerisinde tüketmelisiniz. Kesmeden önce 1 ila 4 yıl saklayabilirsiniz. "Gravyer peyniri nasıl yenir?" sorusunun cevabı sağlık için önemli cevaplar içeriyor. Kars Gravyer peyniri, belirli peynir türlerine alerjisi olan kişilerde alerji ve migrene neden olabilir.

Kahvaltıda genellikle çiğ gravyer peyniri yiyebilirsiniz. Eritme özelliği sayesinde peynir eritmek istediğiniz her yemekte tost, pizza, hamur işleri, çorba ve omletlerde kullanabilirsiniz. Bir tavada kızartmak için de uygundur. Aynı zamanda lezzetli kumpir için tercih edilen peynir çeşididir. Ayrıca Kars gibi bazı yörelerde gravyer peyniri sindirime yardımcı olduğu için yemeklerden sonra ilk tercih oluyor. En ünlü yeri, genellikle şarap eşliğinde peynir tabağıdır. Bir yıl kadar sonra Gravyer' in tadı çok güçlü hale geldi. Bir yıl sonra şaraba da uygulanacaktır. Ayrıca genellikle fondü peyniri olarak yenir. Sayfamıza göz atarak bugün Gravyer peyniri satın alabilir, peynir tabağınızda ve çeşitli yemeklerinizde kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Gravyer Peyniri Faydaları

Gravyer peynirinin faydaları saymakla bitmez. Yüksek protein içeriği nedeniyle vejetaryenlerin gönül rahatlığıyla yiyebilecekleri bir peynirdir. Taze kaşar peynirine göre daha güçlü bir fermantasyon sürecinden geçtiği için az miktarda doymuş yağ içerir. Bu nedenle Gravyer peyniri kalp dostu bir peynirdir. Bol miktarda K12 vitamini içerir. K12 vitamini kanser önleyici özelliklere sahiptir. Ayrıca kanser hastaları üzerinde enfeksiyon önleyici etkisi vardır. Her gün 1-2 dilim gravyer peyniri yerseniz, yarım kilo kırmızı etten aldığınız protein ve kalsiyum miktarına eşit olursunuz. Ayrıca günde 2 dilim Gravyer peyniri yemek prostat kanseri ve akciğer kanseri riskini azaltabilir. Kemikleri güçlendirebilir.

Bu nedenle olası kemik hastalıklarını etkili bir şekilde önleyebilir. Dişleri besler ve diş çürümelerini önler. Sindirim sistemini düzenler. Gravyer peynirlerinin yüksek besin değeri nedeniyle tokluk hissi yaratırlar. Damarlarda kalsiyum birikimini engeller ve damar sağlığınızı korur. Ülser ve reflü gibi mide hastalıklarını önleyerek mide hastalıklarını korur. Yüksek tansiyonu önleyebilir ve ayrıca yüksek tansiyonu azaltabilir. Potasyum, A vitamini ve demir eksikliği çekenler için tokluk bir besindir. Eklem ve kas hastalıklarının iyileşmesini hızlandırır. Alzheimer hastalığının gelişimi üzerinde engelleyici bir etkiye sahiptir. Yüksek besin değeri özellikle bebeklerin ve küçük çocukların fiziksel gelişimi için faydalıdır. Tüm bu faydalı özelliklerden faydalanmak için elbette saklama koşullarına da dikkat etmelisiniz.

Gravyer peynirinin besin değerine baktığınızda yaklaşık 100 gram dilimden 413 kcal ve toplam 32 gram yağ ve 0,47 gram karbonhidrat içerir. 110 mg kolesterol, 336 mg sodyum, 81 mg potasyum ve 30 gr protein içeriği oldukça faydalıdır. Ayrıca 938 IU A vitamini, 1.011 IU kalsiyum, 24 IU D vitamini ve 1.6 IU B1 ve B12 vitamini içerir. 36 mg magnezyum, 0.1 mg piridoksin ve 0.2 mg demir de içeriğin bir parçasıdır. Protein oranı %29 ve yağ oranı %70'dir. Gravyer peynirinin kalorisi hesaplanırken bir dilimin yaklaşık 10 gramında 38 kalori bulunur. %1 karbonhidrat, %29 protein ve %70 yağdır. Beyaz peynirden daha yüksek kaloriye sahip olmasına rağmen beyaz peynirin 2/3'ü kadar tüketilmesi ve faydaları olduğu için bir beslenme uzmanına danışılması önerilir.